Cascadele din judetul Valcea

Dintre toate judetele Olteniei, Valcea este judetul cu cel mai mare potential turistic si asta nu doar datorita manastirilor si statiunilor balneare de pe Valea Oltului ci si gratie peisajului montan, bogat in cheiuri, pesteri si cascade.

Daca restul obiectivelor turistice valcene sunt relativ cunoscute publicului larg, cascadele sunt pe nedrept trecute intr-un con de umbra.

In randurile de mai jos incercam sa facem putina lumina in acest sens si sa prezentam succint cele mai frumoase cascade ale Valcei.

Lotrisor

Situata pe raul cu acelasi nume, la o altitudine de peste 500 de m, cascada are o cadere spectaculoasa de 30 de m, ceea ce face din aceasca cascada una dintre cele mai frumoase, daca nu chiar cea mai frumoasa, din judetul Valcea.

La cascada Lotrisor se ajunge destul de usor, de la Caciulata (situata la 17 km de Ramnicu Valcea) e o distanta de 5 km, dintre care 2 km de drum forestier, pana la cascada.

Putini stiu insa cascada Lotrisor este una artificiala, creata de mana omului in anii `50 cand muncitorii care lucrau la drumul forestier din apropiere au decis sa devieze cursul natural al paraului, obtinandu-se astfel cascada.

Pentru drumul forestier se percepe o taxa de 10 lei de masina, insa la fel de bine puteti lasa masina la intrarea pe acest drum si sa parcurgeti aceasta distanta la pas. Pe timp de vara traseul este unul deosebit de placut, cu multa verdeta si aer curat.

Cascada Moara Dracilor

Se gaseste in muntii Latoritei (in apropiere de Baile Govora), nu departe de lacul Galben. Este o cadere de apa frumoasa, in doua trepte, de la o inaltime totala de 25 de m.

Numele ii vine de la o moara veche situata in amonte pe rau si care inca se mai poate vizita.

Din pacate drumul pana acolo este unul deteriorat, insa cu ceva noroc in viitor va fi remediata si aceasta problema.

In apropiere de Moara Dracilor se mai gasesc o serie de alte cascade mai mici, anonime, dar care merita si ele vazute si care impreuna cu cascada principala, confera zonei un specific aparte.

Cascada Apa Spanzurata

Se gaseste in Cheile Latoritei, nu departe de Voineasa, unde, de la o inaltime de 35 de m, apa se pravale zgomotos direct din peretele muntelui. Aici se uneste cu paraul Turcinu Mare si contribuie impreuna cu alte ape la alimentarea lacului Vidra.

Cascada Urzicii

Cunoscuta si sub numele de cascada Gardului, de la numele paraului care o formeaza, cascada se afla la 15 de mers (exista un traseu montan marcat care duce la cascada) de la manastirea Stanisoara, la o altitudine de 830 de m, in muntii Coziei.

Aici apa se pravale de la o inaltime de 17 m, debitul de apa nu este unul foarte mare, insa impreuna cu terenul accidentat din jur formeaza un cadru natural plin de o frumusete salbatica.

Dincolo de aceste cascade principale, partea de nord a judetului Valcea ascunde si alte caderi spectaculoase de apa care asteapta sa fie descoperite.

Desi de mai mici dimensiuni, decat cele prezentate mai sus, acestea se intalnesc presarate fie de-a lungul numeroaselor parauri care impanzesc regiunea, fie tasnesc direct din coasta muntelui

Satul Olari si ceramica de Horezu
Regulile drumetiilor montane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code