Obiecte turistice in Voineasa si imprejurimi
Situata la 80 de km de Ramnicu Valcea, nu departe de granita imaginara a judetului, Voineasa, ca de altfel intreaga tara a Lovistei, poate fi refugiul ideal pentru un weekend departe de noxele si aglomeratia urbana.
Desi nu este atat de cunoscuta si de cautata ca statiunile de pe Valea Prahovei, acest lucru nu ar trebui sa sperie, ba dimpotriva, constituie chiar un avantaj pentru ca veti fi scutiti de drumuri aglomerate, de lipsa locurilor de parcare si de preturile piperate ale hotelurilor si statiunilor prahovene.
Daca veniti dinsptre Moldova sau Bucuresti-Muntenia, drumul spre Valea Lotrului e plin de obiective turistice, de la manastiri voievodale pana vaile si cheile unor rauri superbe, partea de nord a judetului Valcea are din toate, din belsug. Pe acelasi traseu puteti face un popas in statiunea Brezoi unde veti beneficia de o priveliste superba.
Daca veniti dinspre Transilvania, dincolo de obiectivele de pe traseu, din sudul judetelor Brasov, Sibiu sau Hunedoara (depinde de drumul pe care veniti) veti putea trece Carpatii pe celebrul Transalpina, o destinatie turistica in sine, despre care vom vorbi mai mult ceva mai jos.
Principalele obiective
Voineasa este preciata in primul rand pentru aerul tare, ozonat si ionizat, datorita fotosintezei padurilor de conifere care inconjoara asezarea de pe toate laturile depresiunii vaii Lotrului.
Odata ajunsi aici, turistii au de ales diverse trasee care pornesc din localitate si ajung la obiectivele din apropiere, munti, drumetii prin padure, rauri di paruri unde se pot pescui pastravi.
Cel mai spectaculos obiectiv turistic, situat pe raza localitatii Voineasa, si la care se poate ajunge pe jos, este fara indoiala caldarea si lacul Galcescu.
Zona este presarata cu portiuni mari de grohotisuri, pajisti alpine dar si palcuri de jnepeni. Din acest motiv este indicat sa aveti un echipament adecvat pentru drumetiile montane (lacul este situat la aprox. 2000 de m altitudine).
Lacul este doar cel mai impresionant dintr-o serie de lacuri naturale, glaciare, din zona. Cadrul natural de exceptie si privelistea absolut superba, merita tot efortul traseului.
Apa lacului este atat de limpede incat pastravii se pot vedea cu ochiul liber, insa aici pescuitul si sporturile nautice de orice fel sunt interzise.
Zona este o rezervatie naturala protejata prin lege.
Daca sunteti cu masina va puteti aventura la obiectivele din Valea Lotrului:
Lacul Bradisor
Situat de 15 km de Voineasa, lacul Bradisor este un lac antropic (adica facut de om) de acumulare, asezat intr-un cadru natural inconjurat de muntii Capatanii si muntii Lotrului, cu o suprafata de peste 200 de ha.
Principalul sau rol este acela de a alimenta cu apa potabila localitatile din jur, insa in acelasi timp este bogat in pastrav (pe lac este amenajata si o pastravarie de unde puteti cumpara peste proaspat) si se preteaza la o serie de sporturi nautice (caiac-canoe de exemplu).
Lacul de acumulare Vidra
Daca va veti aventura si mai departe, la 30 de km in amomente de Voineasa, pe cursul raului Lotru, veti da de barajul si lacul de acumulare de la Vidra.
A fost construit in 1972 si de atunci este folosit pentru productia de electricitate prin hidrocentrala aferenta.
Este de vreo patru ori mai mare decat lacul Bradisor si ca si acesta poate fi folosit pentru sporturi nautice (aici se antreneaza lotul national de caiac-canoe) sau pentru pescuitul sportiv.
Transalpina si Transalpina ski
Data in folosinta in ultimii ani, soseaua Transalpina face legatura intre Transilvania si Tara Romaneasca, mai exact intre Sebes (din Alba) si Novaci (din Gorj), prin muntii Parang. Are o lungime de peste 148 de km si urca pe alocuri la 2 000 de m.
Peisajul este unul superb, putand fi admirat si de pe bicicleta.
Datorita conditiilor meteo, iarna Transalpina este inchis circulatiei, insa nu departe de el, la granita dintre Valcea si Gorj (deci aproape de Voineasa), din 2012, s-a deschis domeniul skiabila Transalpina-ski.
In prezent sunt 7 partii pentru impatimitii acestui sport de iarna.