Regulile drumetiilor montane

Prin definitie, spatiul alpin este unul care indeamna la drumetii si expeditii de explorare, dar inainte de toate nu trebuie sa uitam ca muntele isi are propriile lui reguli, pe care, daca le incalcam, peisajul montan risca sa ne taie rasuflarea, la propriu.

Iata in continuare sfaturile noastre pentru drumetii montane sigure si cat mai lipsite de riscuri.

1. Echipamentul

Este foarte important sa plecam din start cu un echipament potrivit pentru zona montana. Acest aspect trebuie luat din calcul chiar in momentul plecarii de acasa. Nu trebuie sa uitam ca vremea la munte difera mult fata de cea cu care suntem obisnuiti in orasele noastre.

Haine groase, bocanci rezistenti cu crampoane si eventual o busola, constituie echipamentul minim pentru planificarea unui traseu montan.

Nu strica nici sa consultam o prognoza meteo inainte de a porni la drum.

2. Nu calatori niciodata singur

Nu doar ca e mai distractiv si mai deconectant, dar a calatori impreuna cu un grup este si mult mai sigur.

Un calator solitar se expune la multe riscuri in cazul in care se rataceste sau sufera un accident, in schimb un grup confera mai multa sigurata, atat in caz de accident, cat si in caz de atac al unor animale salbatice.

3. Nu calatoriti sub influenta bauturilor alcoolice

O drumetie montana necesita o minte limpede, multa atentie si un bun control al functiti motrice. Un om baut poate aluneca usor intr-o prapastie, se dezorienteaza mai repede decat unul treaza si apreciaza mai greu distantele si timpul.

Ca si conducerea unui autoturism, o drumetie pe un traseu de munte nu face casa buna cu alcoolul.

5. Respectati indicatoarele si recomandarile celor de la Salvamont

Nu va aventurati pe trasee nemarcate sau pe trasee inchise. Anumite portiuni de traseu sunt inchise pe perioada iernii, din diverse motive dar toate serioase!

Avalansele, alunecarile de teren, atacurile unor animale salbatice infometate, sunt tot atatea motive pentru care trasee care in alte sezoane erau deschise, pe timp de iarna nu sunt recomandate turistilor.

4. Orientare si puncte de reper

Daca totusi ati ajuns pe trasee nemarcate sau alegeti sa o luati pe scurtatura, pastrati-va anumite puncte de reper pentru a va putea intoarce cu usurinta.

Aceste puncte de reper pot fi reprezentate de o stanca mai deosebita, de un arbore solitar, de un anumit indicator, si asa mai departe. Nu pierdeti din vedere nici faptul ca munchiul creste tot timpul orientat spre nord, asta in caz ca nu aveti deja o busola.

5. Nu uita hrana

La munte, organismul unui turist care provine din afara spatiului alpin, functioneaza putin altfel decat in mod obisnuit. Efortul este mai mare, nevoia de oxigen si de hrana creste direct proportional cu acest efort.

In aceste conditii este important ca in drumetiile lungi sa aveti in rucsac o mica gustare, formata din conserve, pateuri si cel putin o sticla de apa.

Proviziile sunt cu atat mai indicate cu cat si riscul unor posibile innoptari neplanificate pe traseu este mai mare.

6. Un telefon mobil incarcat

Desi uneori poate parea inutil, un telefon mobil, in situatii critice, poate face diferenta dintre viata si moarte. Sunt destul cazurile in care turistii rataciti au putut fi salvati la timp gratie localizarii cu ajutorul telefonului mobil.

Cand plecati pe munte, asigurati-va deci ca aveti si telefonul incarcat.

Urmand aceste 6 ponturi de bun-simt, veti reduce cu pana la 90% riscul unor evenimente neplacute si va veti bucura de drumetii mai sigure.

 

Cascadele din judetul Valcea
Tratamente balneare in statiunile din Valcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code