Calimanesti-Caciulata si obiectivele turistice din zona

Orasul Calimanesti (de care depinde administrativ si statiunea Caciulata) se afla situat in pitoreasca Vale a Oltului, la doar 18 km de Ramnicu Valcea, pozitie care ii asigura statutul de statiune turistica, deschisa pentru tot timpul anului.

Situat aproape de centrul tarii, la Calimanesti se ajunge relativ din orice parte ai veni, istoria si frumusetea naturala a locului imbinandu-se aici intr-o combinatie reusita, menita sa fixeze localitatea pe harta turistica a Romaniei.

Ce e de vazut?

Statiunea Calimanesti-Caciulata si-a inceput cariera turistica datorita apelor sale cu proprietati terapeutice, la sfarsitul sec. XIX si inceputul sec. XX.

In acea vreme a inceput sa fie frecventata de protipendada vremii (Eminescu si Goga au trecut si ei pe aici) iar la recomandarea renumitului medic Carol Davila, insusi Napoleon III al Frantei a beneficiat de o cura cu apa de aici (actualul Izvor 1 de la Caciulata) pentru a-si trata o afectiune a ficatului.

Din aceasta perioada dateaza multe vile si cladiri emblematice ale orasului, arhitectura asezarii imbogatindu-se treptat cu noi vile, hoteluri si pensiuni, fiecare cu amprenta epocii in care au fost ridicate.

Pornind la pas din centrul asezarii, in cateva zeci de minute se ajunge la o adevarata bijuterie arhitecturala:

Manastirea Cozia

Ctitorita in sec. XIV de voievodul Mircea cel Batran, manastirea a capatat actuala infatisare in urma adaugirilor succesive a ctitorilor sai ulteriori, in special Neagoe Basarab (de la care a ramas fantana in care turistii obisnuiesc sa arunce bani pentru implinirea dorintelor) si Constantin Brancoveanu (care a adaugat pridvorul in celebrul stil brancovenesc).

Iubitorii de istorie si spiritualitate isi pot hrani aici sufletul atat cu frumusetea lacasului de cult cat si cu admirarea artefactelor expuse in muzeul manastirii.

Manastirea este asezata pe malul drept al Oltului, intr-o zona linistita si scutita parca de curgerea timpului.

Tot aici isi dorm somnul de veci atat voievodul Mircea cat si doamna Theodora, devenita maica Teofana, mama domnitorului Mihai Viteazul.

Manastirea Turnu si castrul roman

La doi kilometri in amonte, dar de data asta pe malul stang al Oltului, gasim manastirea Turnu, ctitorita in sec. XV-XVI de cativa monahi de la Cozia care s-au retras aici.

Numele manastirii vine de la ruinele castrului roman Arutela, care se afla nu departe de acest loc. Castrul a fost ridicat de romani la cativa ani de la cucerirea Daciei si avea ca scop protejarea drumului de pe Valea Oltului.

Monumentul istoric a fost reconstruit partial in ultimii ani, poarta principala recapatandu-si aspectul de acum aproape 2 000 de ani, oferind turistului o intoarcere in epoca Daciei romane, unica de acest fel din Romania, cel putin pana la ora actuala.

Masivul Cozia si manastirea Stanisoara

Daca alegeti sa va continuati drumul pe malul stang al Oltului, dupa alti 4 km (exista o legatura feroviara la statia Turnu), pe un drum destul de retras, veti ajunge la manastirea Stanisoara, aflata la poalele masivului Cozia.

Manastirea are cateva sute de ani vechime (nu se stie cu exactitate cate) insa actuala forma o are de la inceputul sec. XX cand vechea constructie din lemn a fost inlocuita cu una din piatra.

Despre masivul Cozia circula numeroase legende, unele dintre ele afirmand chiar ca este celebrul munte sfant al getilor, Kogaionon. Indiferent care este adevarul istoric, muntele este unul plin de maretie, de paduri si de aer curat.

Alte obiective turistice mai sunt: lacul de acumulare al hidrocentralei de la Turnu, lacul de acumulare de la Calimanesti, cu insulita din mijloc si cu manastirea din mijlocul insulitei (manastirea Ostrov), cascada Urzicii, cascada Lotrisor, manastirea Cornetu, si altele.

Obiecte turistice in Voineasa si imprejurimi
Atractii turistice in Baile Olanesti si imprejurimile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code