Atractii turistice din Horezu si imprejurimi
La jumatatea drumului dintre Ramnicu Valcea si Targu-Jiu, pitulata dupa dealurile Subcarpatilor Getici, sta ascunsa localitatea Horezu.
Straveche vatra a romanismului, inceputurile Horezului se pierd in negura vremii, insa istoria scrisa si nescrisa a locului razbate la tot pasul.
Munti, dealuri, manastiri si monumente ale naturii, fac din acest colt al Olteniei montane, o zona cu adevarat unica in felul ei.
Manastirea Horezeu
De departe este cel mai important obiectiv turistic din imprejerurimile Horezului. Putini stiu insa ca de fapt manastirea este la 2 km de oras, la poalele Muntelui Capatanii, in satul Romanii de Jos.
Aici a ales loc de manastire domnitorul Constantin Brancoveanu iar spre sfarsitul sec. XVII cand ctitoria sa a fost gata, tara s-a imbogatit cu o bijuterie arhitecturala unica in lume, bijuterie pe care o putem admira si azi.
Stucatura bogata, decoratiunile interioare si exterioare in relief, abundenta ornamentelor si pictura deosebita care surprinde inclusiv chipurile familiei Brancovenilor, sunt principalele elemente care innobileaza lacasul de cult si care cu siguranta vor fi apreciate de orice iubitor de arta si de frumos.
Manastirea este monumentul arhitectural etalon cand vine vorba de stilul brancovenesc, motiv pentru care, din 1993 a fost inscrisa pe lista Patrimoniului Unesco.
In afara de celebra ctitorie a lui Brancoveanu, zona este presarata cu o salba de schituri si manastiri ortodoxe: Polovragi, Bistrita, Arnota, Surpatele sau manastirea Dintr-un Lemn.
La 22 de km de Horezu se afla satul Polovragi, unde puteti admira manastirea, mai sus pomenita, cheile Oltetului (de fapt pe acolo trece drumul spre manastire) si pesterea Polovragi.
Cu un traseu turistic luminat de 800 de m si o lungime cercetata de 11 km, pestera este una dintre cele mai frumoase si impresionante din tara, fiind inconjurata de numeroase legende si superstitii.
Culele de la Maldaresti
La numai 4 km distanta de Horezu se gaseste satul Maldaresti, unde se pot vizita celebrele cule ale boierilor Greceanu si Duca, pracum si casa memoriala I.G. Duca.
Cladirile, unele dintre ele ridicate in sec. XVI, sunt monumente ale arhitecturii vechi oltenesti, si nu o data au fost alese ca platouri de filmare pentru mai multe filme romanesti.
Ceramica de Horezu
Bineinteles ca nu puteti trece prin Horezu fara sa cumparati, sau cel putin sa admirati, renumita ceramica de Horezu.
Ceramica este opera artizanilor locali, care o modeleaza si o picteaza dupa metode traditionale (desi in ultima vreme au inceput sa apara pe piata si produse contrafacute). Cocosul este un motiv traditional al zonei, care apare frecvent pe piesele ceramice, ca si culorile specifice, omologate, rosul si galbenul de Horezu.
Ceramica poate fi gasita la producatorii si negustorii de artizanat care isi expun produsele pe strazile orasului, dar mai ales pe strada Olari, acolo unde locuiesc adevaratii mesteri ceramisti ai locului.
In ultimii ani, datorita dezvoltarii turismului, ofertele de cazare s-au inmultit prin ridicarea unor pensiuni noi care ofera o paleta larga de servicii turistice, inclusiv organizari de petreceri de revelion, Craciun sau alte evenimente de grup.
Cu toate acestea zona si-a conservat mare parte din aspectul rural, frumusetea naturii si numarul mare de monumente istorice lasand impresia unei veritabile intoarceri in timp, imediat ce iesim de pe raza orasului Horezu.