Satul Olari si ceramica de Horezu

Fostul sat Olari, astazi parte integranta a orasului Horezu, s-a impus pe harta turistica, iar de cativa ani si pe harta patimoniului mondial Unesco, datorita mesterilor ceramisti care duc mai departe traditia stramosilor lor, precum si faima localitatii.

Dupa cum o arata si numele fostului sat Olari (azi al strazii), locul este un vechi centru al ceramicii populare, ale carui radacini coboara pana in epoca dacica (nu departe de acest loc, s-a gasit un fragment de ceramica dacica purtand inscriptia “basileus Thiamarcus”).

Arta strunirii lutului a fost transmisa aici din generatie in generatie, totul facandu-se dupa tehnicile si canoanele inaintasilor. La ora actuala mesterii folosesc aceleasi metode manuale, pictand produsele cu un corn de bou prin varful caruia trece “gaita” (pana de gasca) pe care se prelinge vopseaua.

Un motiv des intalnit in ceramica de Horezu este cocosul, un totem cu profunde intelesuri religioase crestine dar si cu mostenirea unei spiritualitati arhaice, precrestine.

In ceea ce priveste culorile, mesterii folosesc o bogata paleta cromatica, insa rosul si galbenul de Horezu vin aici intr-o stralucire specifica, gratie retetelor stravechi, stiute doar de mesterii locului.

Toate aceste elemente traditionale fac parte din reteta secreta care confera ceramicii de Horezu si originalitate dar mai ales valoare artistica.

De cum intri in aceasta suburbie a Horezului, casele mesterilor ceramisti sar in ochi datorita bogatelor decoratiuni exterioare din ceramica pictata (bineinteles ca marketingul joaca un rol important in afisarea acestor ornamente), multi dintre ei avandu-si atelierele undeva in curte.

Ceramica made in China

Desi turistii nu fac diferenta, magazinele si tarabele care vand ceramica “de Horezu” la intrarea in localitate (adica acolo unde se inghesuie cei mai multi turisti), nu apartin de cele mai multe ori adevaratilor mesteri traditionali de pe strada Olari.

Zona este invadata de comercianti cu spirit speculativ care, vazand ce se cere, ofera spre vanzare ceramica de duzina, uneori facuta tocmai prin China, pe care o prezinta drept ceramica traditionala, “de Horezu”. E adevarat ca ceea ce vand ei imita destul de bine originalul, dar nu este acelasi lucru.

Ai putea crede ca aceasta ceramica contrafacuta este mai ieftina decat cea originala, insa de multe ori lucrurile stau exact pe dos, fiind chiar mai scumpa, lucru posibil datorita ignorantei majoritatii turistilor.

Daca doriti sa cumparati adevarata ceramica de Horezu, atunci cea mai buna decizie pe care o puteti lua este sa veniti direct la sursa, pe strada Olari!

Aici mesterii traditionali va pot arata produsele (chiar si cuptoarele din fundul curtii unde acestea sunt obtinute) din care va puteti alege aproape orice, de la cani, strachini, farfurii, pana la borcane traditionale, obiecte de decor sau arhaicele jucarii de lut ce amintesc de ceramica preistorica.

Un alt loc unde puteti fi destul de sigur ca gasiti ceramica de Horezu autentica este chiar la poarta manastirii Horezu. Aici mesterii populari din Olari, in urma unei intelegeri cu conducerea manastirii, au exclusivitate in a-si etala produsele pe standuri situate la intrarea in manastire.

Preturile sunt cat se poate de accesibile, plecand de la 5-6 lei pentru o cana si ajungand pana la 15-20 de lei pentru platouri de mari dimensiuni.

 

Atractii turistice din Horezu si imprejurimi
Cascadele din judetul Valcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code