Atractii turistice in Baile Olanesti si imprejurimile

Baile Olanesti, sau simplu Olanesti, este o statiune cocheta, aflata la 17 km de Ramnicu Valcea, pe malul raului cu acelasi nume, afluent al Oltului (Olanestiul se varsa in Olt chiar in centrul muncicipiului Ramnicu Valcea).

Desi este atestata documentar inca din sec. XVI, si a fost apreciata pentru izvoarele sale minerale din sec. XIX, statiunea moderna este relativ noua, capatand actuala infatisare in anii 60-80.

Orasul de azi s-a construit practic in jurul celor 30 de izvoare ale sale, din care curg ape minerale, bogate in ioduri, bromuri, sulf si alte elemente chimice care le confera calitati terapeutice de exceptie, similare cu cele din renumita statiune germana Baden-Baden.

Practic, alaturi de Herculane si Sovata, Olanestiul detine una dintre cele mai importante statiuni balneo din Romania.

Aici se trateaza, sub supravegherea unui personal calificat, o serie de afectiuni ale ficatului, pancreasului, boli respiratorii, afectiuni metabolice (diabet), psoriazis, afectiuni endocrine, intoxicatii cu metale grele, boli cardio-vasculare si asa mai departe.

Daca veniti aici cu masina nu ratati traseele si obiective din zona:

In amonete puteti vizita spectaculoasele Chei ale Olanestiului, relativ scurte dar cu un peisaj impresionant.

Nu departe de Olanesti, in satul Cheia, veti gasi schitul Iezer, un asezamant monajal foarte vechi, ctiotorit de Radu cel Mare, tatal lui Mircea cel Batran (sec. XIV).  Este un loc incarcat de spiritualitate care va fi cu siguranta apreciat de cei care cauta un loc de reculegere departe de tumultul orasului.

La acest schit s-a nevoit acum in jur de 300 de ani sfantul Antonie de la Iezeru.

Tot in zona se mai afla o salba de manastiri vechi: Patrunsa, Schitul Pahomie, manastirea Frasinei (numita si Athosul romanesc din pricina interdictiei accesului femeilor), dar si pestera sfantului Grigore Decapolitul.

Pestera este situata intr-o loc retras si este strajuita de capele si chilii vechi sapate chiar in stanca muntelui. Pe vremuri preotii si taranii se refugiau aici din calea armatelor otomane. In galeriile pesterii traieste o colonie de lilieci care au facut ca pestera sa mai fie cunoscuta si sub numele de “Pestera Liliecilor”.

Rezervatia Muzeul Trovantilor este un alt loc care merita vazut daca tot ati ajuns pana aici.

Situata in satul Costesti, rezervatia are ca scop protejarea unor formatiuni de roca, numite trovanti, si care, din motive nu foarte bine elucidate, au capatat niste forme stranii, nefiresti. Locul a devenit obiect de pelerinaj pentru adeptii stiintelor oculte si ai teoriilor excentrice.

Daca sunteti adeptul mersului pe jos si al drumetiilor montane (activitati recomandate in zona datorita aerului curat si puternic ozonat), atunci puteti alege unul din traseele locale, cum ar fi cele din jurul masivului Buila-Vanturarita, sau pur si simplu plimbari prin statiune, unde puteti admira printre altele: casa lui Anton Pann (monument de arhitectura din sec. XVIII), bisericuta din lemn din satul lui Horea (mutata aici dupa o calatorie a lui Ion I. C. Bratianu in Apuseni in 1907), Centrul Balnear, Parcul Central si asa mai departe.

Desi dupa `89 statiunea a cunoscut un regres (ca toate destinatiile turistice romanesti de altfel), in ultimul timp tot mai multi romani (si straini) redescopera Valea Oltului si destinatiile de aici. Anul trecut (in 2014), Baile Olanesti au atins un grad de ocupare de 100%, cum nu mai cunoscusera de multa vreme.

Datorita statiunii balneo si a cadrului montan spectaculos, Olanestiul este una dintre statiunile turistice full seazon, chiar daca varfurile se inregistreaza in perioada de vara si in cea de iarna.

Calimanesti-Caciulata si obiectivele turistice din zona
Atractii turistice din Horezu si imprejurimi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code