Unde se merge cu cortul in Valcea?
Valcea, mai ales jumatatea sa de nord, este un judet bogat in locatii naturale, cu privelisti pline de pitoresc, cu ape, munti, paduri si mai ales poienite numai bune sa-ti asezi cortul in mijlocul naturii.
Practic, din primavara pana in toamna, echipat cu cele necesare pentru fiecare sezon in parte, poti alege sa campezi in oricare din principalele zone turistice ale acestui judet.
Tara Lovistei
Zona este superba, paduri seculare, lacuri, rauri, munti, tot ce trebuie pentru o escapada la munte cu cortul.
Aerul ozonat, lipsa aglomeratiei de pe Valea Oltului si linistea padurii, sunt principalele atuuri ale regiunii care conteaza pentru multi impatimiti ai transhumantei la cort.
Datorita climei montane, perioada cea mai propice pentru acest tip de turism, strans legat de natura, coincide cu cele 3 luni de vara, cu un varf pe luna iulie cand zona e numai buna de refugiu din calea caniculei.
Una dintre cele mai cautate locatii, de cei care doresc un loc in care sa-si intinda cortul in aceasta zona, este pe malul Lotrului, pe drumul dintre Brezoi si Voineasa.
De la inceputul verii si pana in septembrie, aproape in fiecare zi poienitele de pe marginea drumului sunt pline de corturi.
Daca vreti ceva mai multa intimitate, atunci urcati mai sus spre Voineasa. O zona potrivita pentru camping veti gasi la Obarsia Lotrului, lacul Vidra, lacul Calcescu.
Daca doriti un camping amenajat atunci va puteti orienta spre campingul “Fratii Jderi” de la Pasoaia, in apropiere de Brezoi.
Valea Oltului
Mai la est, pe Valea Oltului, se gasesc inca si mai multe campinguri, mai mult sau mai putin amenajate.
In imprejurimile Polovragilor veti gasi o multime de poienite ascunse dupa dealuri sau sub poala padurilor, ideal pentru cei care tanjesc dupa un dram de intimitate.
Valea Latoritei, care merge pana spre Voineasa, desi cu un peisaj aproape salbatic, unde ai impresia ca poti fi in orice epoca vrei tu, este prea putin frecventata de turisti, insa tocmai acest aspect o face atractiva pentru cei care doresc sa se deconecteze din tumultul vietii cotidiene.
Aici va puteti instala cortul chiar pe malul apei, nu departe de cascada Moara Dracilor, sau la adapostul padurii, departe de ochii drumetilor.
Daca totusi nu vreti sa fiti atat de izolati de civilizatie, puteti alege campingul din Caciulata, din spatele hotelului Traian.
Fiind un loc special amenajat, exista si o taxa (20 lei pentru cort) dar si doua toalete publice, bine intretinute. De asemeni campingul, desi situat intr-un palc de padure, se afla la mai putin de 100 de m de strandul cu apa termala.
De aici puteti ajunge relativ usor la obiectivele turistice din zona: statiunea Calimanesti-Caciulata, manastirea Cozia, iar daca sunteti cu masina va puteti aventura pana la manastirea Turnu, muntele Cozia sau chiar pana la Balea Lac si Balea Cascada, aflate in judetul Sibiu, dar destul de aproape de Caciulata.
Alte campinguri si popasuri amenajate mai gasiti la Comanca, langa Olanesti, Silva in Baile Govora, sau langa strandul Salus (tot din Govora).
De mancat se poate manca la pensiunile si restaurantele din zona, dar la fel de bine va puteti descurca si cu mancarea adusa de acasa, mai ales daca aveti si o butelie de camping la flacara careia sa va puteti prepara hrana.
Daca sunteti pescar amator, cu putin noroc va puteti imbogati meniul cu cate un pastrav natural (respectand legislatia in vigoare) din apele reci si limpezi ale muntelui.
Indiferent de zona aleasa, peste tot trebuie sa respectati cateva reguli elementare de siguranta si de bun-simt. In primul rand respectati traseele si indicatoarele, consultati prognoza meteo si nu uitati sa aveti haine groase si saci de dormit, chiar daca veniti dintr-un oras unde temperatura bate spre 40 de grade (clima de la munte e cu totul diferita fata de cea din mediul urban, mai ales pe timp de noapte).
In al doilea rand respectati muntele, nu lasat gunoaie in urma voastra si nu campati in zone de risc (acolo unde vedeti indicatoare care va avertizeaza de prezenta ursului si a altor animale salbatice periculoase).