Tratamente balneare in statiunile din Valcea
Apele minerale din partea de nord a judetului Valcea sunt cunoscute pentru proprietatile lor curative inca din cele mai vechi timpuri.
Bogate in sulf, ioduri, minerale si alte elemente speciale, apele de aici sunt recomandate in tratarea si prevenirea unei palete largi de afectiuni, motiv pentru care, in jurul acestor izvoare miraculoase s-au dezvoltat in ultima suta de ani o serie de statiuni balneare.
Aici exista personal calificat si bai amenajate unde se pot urma o serie de cure terapeutice.
Baile Govora
Bogate in ape iodurate, bromurate, sulfurate, sodice si asa mai departe, precum si in aeroioni si aerosoli (chiar si simpla respirare a aerului de aici are efecte pozitive asupra organismului nostru), Baile Govora sunt vizitate anual de persoane care vin aici pentru a se trata de diverse afectiuni.
Astfel, aici se trateaza bolnavii suferinzi de boli pulmonare, astm, infectii respiratorii, bronsite, dar si boli ORL (sinuzite, laringite, micoze), afectiuni ale aparatului locomotor (reumatisme), afectiuni ala aparatului digestiv, sau ale sistemului nervos.
Procedurile constau atat in cura interna cat si in cura externa, precum si in cura cu aerosoli.
Baile Olanesti
In sec. XIX, apele de aici au fost comparate cu cele de la Karlovy Vary. Ele au atras atentia unor renumiti medici ai timpului (Carol Davila de exemplu) care au preluat monstre din izvoarele naturale din imprejurimi si le-au studiat proprietatile.
Apele de aici sunt bogate in sulf, bromurade, sodice, calcice, magneziene, izotone si slab iodurate, precum si multe alte proprietati care fac posibila existenta unor baze de tratament balneao.
La Baile Olanesti se trateaza in special afectiunile aparatului digestiv (hepatita, pancreatita, afectiuni biliare, gastrite, etc.), ale rinichilor si aparatului urinar, afectiuni metabolice (diabet zaharat) dar si boli respiratorii profesionale (provocate de expunerea la noxe si substante toxice) sau alergii.
Pentru imunizarea impotriva unor afectiuni alergice se folosesc si injectiile cu apa sulfuroasa, izotona, preluata direct de la izvorul natural. Un procedeu inedit dar eficient.
Calimanesti-Caciulata
Statiunea Calimanesti-Caciulata si-a inceput cariera de baza de tratament balneo moderna tot in sec. XIX, apele de aici fiind folosite si de Napoleon al III lea al Frantei, pentru a-si trata afectiunile hepatice, la recomandarea lui Carol Davila.
Apele de aici au proprietati oligominerale, hipotone, izotone si hipertone iar dupa temperatura se impart in alte 4 categorii: ape reci (sub 20 de grade celsius, folosite pentru tratament intern, adica se consuma ca atare), ape geotermale (peste 80 de grade Celsius), ape termale (in jur de 40 grade Celsius) si ape hipotermale (de pana in 35 de grade Celsius). Aceste ape sunt impartite in numeroase izvoare naturale si sonde de extragere.
Cu ele se trateaza urmatoarele afectiuni: boli renale, gastro-intestinale, intoxicatii si alergii alimentare, infectii ale tractului urinar, intoxicatii cu metale grele, dereglari metabolice (inclusiv diabet), se fac inclusiv tratamente pentru combaterea sterilitatii etc.
Baza de tratament balnear de la Caciulata este cea mai mare din tara!
Ramnicu Valcea
Chiar si in capitala acestui judet, in orasul Ramnicu Valcea, exista o baza de tratament balnear si spa, gratie apelor minerale, captate din sursele din apropierea orasului.
Aici se pot efectua inclusiv tratament anti-imbatranire pe baza de Gerovital.
In Valcea se mai pot face tratamente balneare in statiunile Ocnele Mari, Ocnita si Voineasa.
Toate curele din statiunile valcene se efectueaza sub indrumarea unui personal specializat si trebuie sa fie precedate de indicatiile medicului de familie.